Twee sjaals op één dag printen. Dat voelt altijd als een feestje. Ik moet dan wel veel tijd hebben op zo’n dag en niet gehaast zijn omdat er nog afspraken staan. Want anders raffel je één van de sjaals toch af. Sinds ik een eigen atelier heb op zolder, gaat dat wel makkelijk. Want na het inrollen van een sjaal kan ik in principe alles laten liggen en na het printen de zolderdeur achter me dicht trekken. Ik zie dan later wel wat ik aantref. Want tijdens het printen maak ik er wel een rommeltje van!

Ik heb een aantal nieuwe bladeren gebruikt, zoals Olifantsoor en Zinkvaren en die zijn allen niet verkeerd uitgepakt. Eén van de takjes van de Zinkvaren, ook wel Blauwvaren genoemd, had mooie sporen in de vorm van regelmatige bolletjes onder het blad. Ik keek er erg naar uit om die te proberen en was ervan overtuigd dat je dat terug zou zien in de print. Maar daar zie je werkelijk niets van. Zo zie je maar dat het eco-printen mij ook nog iedere keer verrast! Ook de Pijpplant (Aristolochial) die ik voor de tweede keer probeerde, gaf werkelijk een waanzinnig leuke print!
Maar ik moet wel zeggen dat deze sjaal in het geheel wel heel erg BLAUW is! De kleur is zo fel dat het me aan Neon doet denken! Overigens zie je dat niet zo op de foto’s. Daar lijkt de kleur blauw donkerder en ‘matter’ dan in het echt.

Het is leuk om zo’n felle sjaal in je collectie te hebben, voor de liefhebber die ernaar op zoek is. Maar voor de gemiddelde drager zal deze wel erg fel zijn. Een volgende keer zou ik deze kleur iets mengen met een andere tint.

Bij deze sjaal heb ik daarnaast een wat dikkere soort katoen gebruikt als verfdeken welke wel erg vochtig bleef tijdens. Ik merkte dat al tijdens het proces en kon daar op dat moment weinig aan doen. Een verfdeken laat ik namelijk een nacht voorweken, dus het was niet mogelijk om daar nu opeens een andere deken voor te gebruiken. Eigenlijk was ik bang dat de verf zo zou doorlopen dat de randen van de bladeren niet scherp zouden zijn. En ik streef altijd naar mooie scherpe afdrukken, het liefst met prachtige scherpe nerven. De bladeren zijn gelukkig niet door gaan lopen en hebben nog steeds heel mooie randen, maar je ziet wel dat de verf op sommige plekken meer door het blad ‘lekt’ dan anders. Niet van te voren gepland, maar het geeft wel een leuk effect. Zeker bij de Olifantsoor omdat dit blad vrij groot is en in het midden weinig afdruk achterlaat. Anders zou je daar een groot wit vlak hebben en nu is dat niet het geval.

Ik ben benieuwd hoe deze sjaal in de smaak gaat vallen!

Gebruikte bladeren: Varen, Pijpplant, Zinkvaren (Blauwvaren), Olifantsoor (een knolplant) en Judasboom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *