Omdat ik weet dat de Cotinus uit mijn voortuin blauw kan kleuren, in ieder geval op katoen, wilde ik dat graag op zijde proberen. Ik heb Cotinus vaker geprint op zijde, maar kreeg door de ijzersulfaat alleen donkere afdrukken. Ook mooi hoor, maar iedereen die mij kent, weet dat ik dol op de tinten blauw ben.

Ik had de sjaal een nachtje met aluin voorgebeitst en de bladeren op de sjaal gelegd. Naast Cotinus gebruikte ik ook wat nieuwe bladeren waarvan ik niet zeker wist of die voldoende tannine bevatten. Ik was heerlijk bezig, luisterde naar een leuke podcast en deed veel op de automatische piloot.
Nadat ik alles had klaargelegd besefte ik opeens dat de andere bladeren zonder ijzersulfaat mogelijk weinig tot niets zouden afdrukken. Dus alles van de sjaal afgehaald en de sjaal nog even een kwartier in een ijzerbadje gedoopt. En dáár maakte ik de fout, gelukkig besefte ik dat al voor het inpakken, zodat ik tijdens het uitpakken al wist dat ik geen blauw zou ontdekken. En inderdaad totaal geen blauwe Cotinus afdrukken, nog niet een stipje blauw. Maar alleen donkere, bruine afdrukken. Ook best leuk als je van een naturel sjaal houdt, maar niet zoals ik het in gedachten had! Als je de afdruk bekijkt, is het hier en daar net een aquarel met mooie naturel watercolors.

Ik hoop dat ik de komende dagen een keertje tijd heb om dit over te doen!
Gelukkig zitten er nog genoeg bladeren aan de kleine Cotinusstruik en anders moeten we even een jaartje wachten!

Gebruikte bladeren: Judasboom, Cotinus, Pijpplant (Aristolochia), (grote) orchideebloem, en zeeaster (bloem)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *