beukenblad op zijde

Al een paar dagen liep ik langs de roodbruine beuk van de buurman. Het werd hoog tijd dat ik die zou uitproberen. Er hingen genoeg takken uitnodigend te bungelen boven onze tuin.

Ik wilde toch nog een keer de Japanse Esdoorn als dubbeling uitproberen zodat je via de onderkant van de zijde de paarse verkleuring zou krijgen. Met de kleur grijs die ik wil gebruiken als verf, lijkt mij dat een mooie combinatie.

Mijn Cannabis plantjes krijgen het zwaar en vertonen hier en daar gele blaadjes. Ik heb ze daarom vanuit de keuken in de volle grond in de tuin gezet. Het werd ook tijd, want ze gingen steeds scherper ruiken. De grotere en vooral gelere bladeren van de Cannabis heb ik eraf gehaald voor in de sjaal. Als ik nu door de tuin loop en de scherpe lucht ruik, vraag ik me af hoe we dat de laatste weken hebben volgehouden.

Ook de bladeren van de Cotinus blijft mij trekken, dat blad lijkt nu als afdruk steeds meer grijs-blauw te worden. Ik ben zo benieuwd wat die van de zomer zullen doen!

Aangevuld met jong aalbesblad en de kleine, jonge pioenroosbladeren uit mijn tuin. Beide soorten zorgen zo in het voorjaar voor een afdruk zonder kleur en zonder nerven.
Bijzonder omdat ik weet dat de grote pioenroos van mijn tante in het voorjaar wèl kleur op de zijde geeft.

Voor het kleuren van de sjaal heb ik de donkere restverf van de sjaal Double Dutch gebruikt, maar dan flink aangevuld met heet water. De verfdoek heeft er vervolgens twee dagen in liggen weken. Resultaat: een warm grijze tint.

Het resultaat van deze sjaal is wel een kleine openbaring. Ik weet nu zeker dat je met het dubbel leggen van de bladeren (onder en op de zijde) nagenoeg geen dubbel blad zal gaan zien. In ieder geval niet in het voorjaar. Je ziet op deze sjaal goed dat de tannine van beide bladeren zich gaan mengen en de afdruk van het ene blad de andere eerder afzwakt/ beïnvloedt dan dat je wee afdrukken door elkaar gaat zien. Maar ook dat zal bij andere bladeren wellicht weer anders uit kunnen vallen.
Wil ik echt afdrukken van bladeren door elkaar, dan zal ik dezelfde zijden lap meerdere keren moeten eco-printen.

Bladeren: Beuk (roodbruin), Japanse Esdoorn, Cannabis, Cotinus, Aalbes en Pioenroos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *