Ik ben nog steeds in de ban van de prachtige kleuren die het voorjaarsblad Japanse esdoorn geeft. Na deze ontdekking wil ik vanalles uitproberen. Ik ben gefascineerd van de knalroze kleur die na het stomen op de zijde ligt. Deze verandert echter naar een (ook prachtige) kleur paars. Ik wilde graag zien of ik de kleur roze na het stomen vast kan houden.

Normaal spoel ik de zijde meteen uit en hang deze dan op. En tijdens het spoelen zie je de kleur al veranderen. Dus het lijkt wel of onder invloed van H2O de kleur verandert. Had ik nu toch maar beter opgelet tijdens dat ene jaar scheikunde op de HAVO! Dan was het geen Magic, maar verklaarbaar!

Deze sjaal heb ik na het stomen weer een nachtje laten liggen en ongespoeld opgehangen, met hier en daar zelfs de bladeren er nog op. Toen ik aan het einde van de dag uit mijn werk kwam heb ik de bladeren eraf geborsteld en ben de voorjaarsbladeren om en om gaan strijken, want ik heb wel eens gehoord dat je kleur kan fixeren met de hitte van een strijkijzer. Uiteindelijk de sjaal gespoeld, maar ik kreeg toch meteen de paarse kleur weer. Het valt me wel op dat er in deze afdruk, in de kern, iets meer roze zit dan in de sjaal van de dag ervoor. Maar dat zit ook in de niet-gestreken afdrukken.

Misschien dat iemand met meer kennis weet wat er gebeurd? Dan hoor ik graag het antwoord.

Bladeren: Japanse esdoorn, walnoot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *